Despre sunet

deBestMedia

Despre sunet

Sunetul este conform DEX-ului o vibrație a particulelor unui mediu elastic care poate fi înregistrată de ureche. Nu vom vorbi despre sunet din punct de vedere fizic sau matematic, vom analiza în schimb aspectele legate de calitatea sunetului în diferite interioare dar și in exterior.

Vom începe cu sonorizarea în medii deschise, afară sau la nunțile în cort, unde se poate observa că „sună bine” fără prea multe reglaje, adică neexistând pereți paraleli nu se formează unde staționare sau reflexii care să creeze efectul de reverberație necontrolată, deci nu se aude ca pe un hol lung. Acesta este un lucru bun.

Singura cerință legată de aparatură este aceea de a se folosi incinte acustice pentru exterior, dotate cu sisteme horn de exemplu, care pot proiecta sunetul în locul dorit: la auditoriu.

Probleme deosebite apar în schimb la interioare, și cu cât e mai mare sala cu atât e mai dificil; deoarece sălile de nunți au apărut ca ciupercile după ploaie, amenajate fie în încăperi construite de Ceaușescu și ceva tuning cu perdele, fie în ceva hale sau hangare noi, cu panouri tip sandwich și la care nu s-a ținut deloc cont de acustică. Este evident că fiecare încăpere are amprentă acustică, și sălile de operă au, dar acolo instrumentele se acordează.

Foarte bine, noi atunci nu putem „acorda” boxele în aceste încăperi? Desigur că putem, important este să avem acea unealtă în linia de sunet, iar foarte mulți nu o au sau nu o folosesc corect. Rezultatul: „sala asta nu sună bine!”

În domeniul sonorizărilor realizate cu instalații de sunet mobile există câteva reguli care dacă nu se respectă, rezultatul este nesatisfăcător.

Revenind la sonorizarea de nuntă, cel mai  important aspect este să avem muzica pe ringul de dans iar la mese oamenii să poate purta conversații cu ușurință, iar asta se face prin amplasarea corectă a boxelor.

Deci, în concluzie, dacă avem procesare corectă a sunetului și o amplasare optimă a incintelor acustice, orice sală „sună bine”, iar persoana care deține aceste cunoștințe se numește inginer de sunet,sau sunetist, nu DJ, nu solist vocal, nu șef de sală, nu patron, nu primar.

Avantajele tehnice pe care le avem noi:

-instalație de sunet pe 3 căi concert stage powered by Carvin (inclusiv pentru muzică simfonică).

-incintele sunt tip horn pentru un sunet precis în locul în care trebuie.

-instalarea liniei se face de către un sunetist.

Referințele instalației Carvin: Ricky Martin, Christina Aguilera, ESPN, Polygram Records, Virgin Records, Warner Bros Records, Sony, Steve Vai, BIG Production, etc. (sursa http://www.carvinguitars.com/poweramps/)

Aici aveți ofertele noastre sau pachetele de sunet pentru nuntă.

Vă așteptăm!

 

ing.Ciprian Drăghița

-expert media-

Despre autor

BestMedia administrator