Arhivă categorie Blog

deBestMedia

Watti sau decibeli?

Oare conteaza pentru noi oamenii cati watti consuma un amplificator? Sau conteaza nivelul acustic produs de incinte in spatiul de importanta?

Sunt multe aspecte legate de calitatea sunetului, pe care multi nu le cunosc, dintre ele as pune in discutie cateva mai importante si as incepe de la o poveste amuzanta: am intrebat pe profesorul meu in primele ore de curs cam care crede el ca ar fi boxele de care am eu nevoie, iar acesta raspunde:

-Pentru ce anume?

Eu spun:

-Vreau sa deranjez vecinii!

la care el raspunde :

-Pai nu iti trebuie boxe, cumpara o masina de gaurit!

 

Asadar, nu watti care sunt consumati din retea ne intereseaza, ci vibratia sonora rezultata, pentru ca din puterea consumata o parte o consuma transformatorul, apoi etajul final, apoi cablurile, si in cele din urma difuzoarele, caci toata puterea „pierduta” se transforma in caldura! Pierderile pot fi destul de semnificative, si daca as spune ca difuzoarele consuma un procent urias, as deschide discutii inutile, deci mai bine ma abtin sa spun ca „tin cu ursul”!

 

Un exemplu simplu, am putea compara cu 2 autoturisme care consuma la fel de mult dar unul merge cu 40 km/h si transporta 1 tona de nisip, iar altul merge cu 130km/h si transporta o persoana de 80 de kg plus un telefon mobil cu ecran IPS! Nu au legatura prea mare dar din punctul A in punctul B la ambele costa aceeasi suma de bani motorina!

Acustic, un sistem cu sensibilate (SPL) 98 dB/W/m are nevoie de 100 watti sa produca un efect asemanator cu un sistem cu sensibilitatea de 101 dB/W/m care necesita 50 de watti, pentru ca 3dB crestere inseamna dublu puterii. Deci un sistem cu 95 dB/W/m va avea nevoie de 200 watti.

Dar pretul unui difuzor cu SPL 101 este mult mai mare ca al unuia de 98dB. Ce ne intereseaza pe noi asta? Pai simplu, nu conteaza in descrierile tehnice ale unei firme ce putere consuma de la retea, si cum e masurata valoarea asta, ci este important cat primeste clientul, nu cat consuma producatorul!

Adica o inghetata e de 100 watti? Nu e de vanilie sau ciocolata! Asta primeste clientul!

Deci sistemele acelea de  zeci de mii de watti sunt slabe? Nu! Watti conteaza cand facem alimentarea, dar valorile sunt doar de ochii lumii, si sa nu mai spun ca sunt date valorile maxime din varfuri, adica un amplificator de 2×400 watti poate consuma varfuri de 2×1600 watti cand descarca condensatorii intr-un clip, si difuzoarele suporta daca e ocazional! Deci valorile sunt date de unele firme cele maxime sau cele medii? Raspunsul: nu ne intereseaza asta! Noi vrem decibeli pe ringul de dans, si trebuie sa avem grija sa fie in faza toate.

Asadar eu recomand cand alegem pentru noi, sa nu intrebam cati watti avem in teorii, ci cati decibeli produc! Sau cate persoane sunt in audienta! Si ce gen de muzica reproducem deoarece frecventele joase dau senzatia de putere, nu mediile si inaltele, acelea sunt la manele, si deranjeaza, pentru ca o linie de sunet cu aceleasi boxe/sateliti pentru medii si inalte solicita la muzica folclorica sa spunem 2 subwooferi, pentru muzica dance 4 iar pentru hip-hop 8, deoarece programul muzical are incarcare diferita in frecventele joase.

 

 

Din pasiune pentru calitate si corectitudine,

ing. Ciprian Draghita

 

deBestMedia

Filozofia noastră

Primul lucru important care doresc să il afirm despre conceptul BestMedia este faptul că noi nu facem compromisuri la calitate, de nici un fel.

Un alt aspect legat de activitatea noastră este acela că punem suflet în tot ceea ce facem, iar acest lucru ne-a ajutat să ajungem unde suntem, convinși fiind și de faptul că dacă faci un lucru cu plăcere nimic nu este greu.

 

Câteva standarde pe care le-am adoptat în activitatea noastră:

-Totul se înregistrează pe 2 carduri în mod back-up pentru maxim de siguranță.

-Albumele sunt de cea mai bună calitate (personalizare laser, hartie de calitate lipită la cald, cotor cusut, unele modele lucrate manual)

-Printurile sunt realizate pe cel mai performant laborator din lume cu expunere laser la 640 DPI, pe cea mai bună hârtie mată sau lucioasă metalică și cu cele mai bune soluții chimice.

-Se pozează și se filmează toate momentele importante, până după tort.

-Nu trimitem pe altcineva, cu noi discutați de prima dată, noi venim la eveniment. Dacă aveți trac (emoții în fața camerei) vom face o ședință foto de acomodare înainte de eveniment, una lejeră, în care avem posibilitatea să ne cunoștem mai bine.

-Calitatea ce o vedeți pe site sau în albumele noastre exact așa o ve-ți primi si dvs.

-Nu avem cheltuieli ascunse.

-Avem experiență în domeniul organizărilor de nuntă din anul 2002.

 

Noi am investit și dragoste și bani în această concept iar clienții noștri au înteles acest lucru. Tot ceea ce înseamnă tarif sau cost de nuntă legat de fotografie și videografie este de fapt o investiție, și chiar mai mult decât atât, este o investiție în amintiri, care vă aparțin și care au o valoare crescândă care tinde spre „neprețuit”.

Aș mai vrea să spun ceva, nu există fotograf bun și fotograf rău, există fotograf care îmi place și care nu îmi place, iar nimeni nu poate să îmi spună mie ce să-mi placă și ce nu. Ca exemplu vă zic o întâmplare frumoasă: intr-o zi am făcut o poză, i-am arătat-o mamei mele, era ceva cu un curcubeu după ploaie și mama a zis că e superbă. După câteva zile i-am arătat-o unui mare fotograf român, de peisaj (asta consider eu și deci nu ii dau numele) iar el a început: trebuie cropată că nu prea respectă regula treimii, prea expusă, merge puțin vibrance, eventual un filtru degrade, nota 7. Acuma nu e el un juriu, dar e mai în măsură să evalueze o poză care devine fotografie decât mama, care nu e fotograf, cred 🙂 și care vede puiul ei cel mai frumos! 🙂

ing. Ciprian Drăghița

deBestMedia

Cine este 4k?

Am făcut acest post mai glumeț, adică fiind așa de simplu de prezentat merită să și glumim.

Ce este 4K, păi în primul rand este vorba de numele unei rezoluții video, adică toți știm ce este full HD, ei bine 4K este ceva mai mult. Simplu.

În al doilea rând…nu mai este nimic de spus, asta e tot.

 

Primele monitoare au aparut in 2001 (douămiiunu) și aveau o rezoluție 4k (aproximativ 4k, 3840×2400) deci 4k nu a apărut azi, nici ieri, a apărut de mult, nu chiar așa de mult ca și 3D care a început prin 1840 iar în 1945 deja era pe piața americană camera Stereo Realist.

Deci 4k este o rezoluție numită ultra high definition, de 4 ori mai mare decât full HD 1920pixeli x 1080 linii, 4k numară 3840 pixeli × 2160 linii.

Și după cum vedeți mai jos, nu trebuie să intrați in panică, pentru că este și 8K! 🙂

sursa: wikipedia.org